Aktualności

 

UWAGA!
Informujemy, iż od dnia 01 września 2024r. obowiązywać będą nowe stawki opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi.

Szczegółowe informacje- klik

 

Kompostowanie- czym jest i jak wpływa na środowisko?

29-05-2024 07:30
Kompostowanie odpadów ulegających biodegradacji to nic innego jak produkcja nawozu organicznego. Jest najlepszym sposobem umożliwiającym uzyskanie własnego materiału do użyźniania gleby poprzez wykorzystanie surowców, które powstają w naszym ogrodzie bądź kuchni. Jest to także doskonały sposób na zmniejszenie ilości wytwarzanych odpadów.

Kompostowanie- to łatwe! Od czego zacząć?

Od przygotowania kompostownika, czyli stanowiska, w którym będzie odbywał się cały proces. Nie jest to trudne i nie wymaga od nas dużego nakładu pracy. Należy jedynie zapamiętać poniższe zasady:

·         Ważne jest zapewnienie odbiegu powietrza między warstwami.

·         Zakładamy go w okresie od wiosny do jesieni przy dodatnich temperaturach.

·         Miejsce na kompostownik powinno być osłonięte od wiatru i być zacienione.

·         Zaleca się ulokowanie go w miejscu ustronnym lub otoczonym kwitnącymi roślinami, które mogą stanowić naturalną barierę poprzez wydzielanie naturalnych zapachów.

Na jaki kompostownik się zdecydować?

W tym zakresie mamy wiele możliwości- od samodzielnego wykonania po gotowe produkty. Poniżej przedstawiamy kilka opcji:

·         Zabudowa ażurowa z drewnianych palet lub desek- należy wkopać w ziemię elementy narożne, po czym na przemian układać zaimpregnowane deski poziome. Między deskami należy pozostawić wąskie szpary, aby zapewnić odpowiednią wentylację, niezbędną do powstawania kompostu.

·         Budowa kompostownika w pryzmie- rozpoczynamy od ułożenia warstwy połamanych gałęzi, aby uzyskać tzw. warstwę drenażową. Następnie wysypać warstwę materiału pochłaniającego wodę, np. ziemię ogrodową, torf, słomę lub stary, częściowo rozłożony już kompost. Powyżej będziemy układać odpady biodegradowalne, przekładane ziemią ogrodową, drobno rozkruszoną gliną lub iłem.

·         Gotowy kompostownik- można go zakupić w sklepach z asortymentem ogrodniczym. W tym przypadku mamy do wyboru zarówno różne kształty, wielkości jak i materiał, z którego jest wykonany.

Jak dbać o kompostownik?

Dobrze jest też dodawać na początek nieco gotowego kompostu. Istotne jest także przerzucanie kompostu (mieszanie całej zawartości co jakiś czas) – dzięki temu proces rozkładu materii przyspiesza. Na zimę zaleca się okryć materiałem izolacyjnym, aby umożliwić dalszy rozkład materiału. Przed wrzuceniem do kompostownika odpadków najlepiej je rozdrobnić. Jeśli składniki są zbyt suche, warto je namoczyć jeszcze przed włożeniem do kompostownika. Kompostownik utrzymywać wilgotny. Można zastosować także  naturalne składniki wspomagające takie jak np. zmielona kreda, nawozy azotowe, chwasty czy odchody ptaków.

Co wrzucamy do kompostownika?

Większość odpadów kuchennych i ogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty, liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.), a także słomę i siano. Nie wrzucamy do kompostownika mięsnych odpadów kuchennych i kości, zainfekowanych roślin ogrodowych, gruzu czy śmieci z odkurzacza.

Jak rozpoznać, że kompost jest odpowiedni?

Dojrzewanie kompostu trwa zwykle około 18 miesięcy. Dojrzały kompost ma jednolitą strukturę i zapach świeżej ziemi- powinien być czarny lub ciemnobrązowy oraz pulchny w dotyku. Jeżeli z kompostownika wydobywa się nieprzyjemny zapach, oznacza to, że zawartość kompostownika jest zbyt wilgotna i należy ją dobrze przemieszać.

Zastosowanie kompostu:

Można go bez ograniczeń wykorzystywać do użyźniania gleby. Stosowanie kompostu nie grozi przenawożeniem ani zatruciem środowiska. Dzięki stosowaniu kompostu uboga w składniki odżywcze i mineralne gleba staje się żyzna, bogata w humus i urodzajna, a my możemy cieszyć się jej plonami.